By

Caminante

[NL-Baravmusic]-Caminante.pdf

Caminante“Der Wanderer”[widgets_on_pages id=”Flags_pro_CAMINANTE”]Caminante, Spaans synoniem voor “Der Wanderer”, is een klassiek thema in zowel de muziek als de literatuur. Deze wandelaar vormt de leidraad die voert langs muziek en teksten van Spaanse en Latijns- Amerikaanse oorsprong. Dichter/componist Federico García Lorca componist Joaquín Rodrigo en dichter Antonio Machado vormen de Spaanse hoofdpersonen van waaruit dit programma zich heeft ontwikkeld. Zo zijn daar de liederen uit de”Canciones Españolas Antiguas” van Lorca. Vriend en tijdgenoot Manuel de Falla stimuleerde Lorca, dichter en bedreven pianist, oud Spaanse liederen te verzamelen en van notenschrift te voorzien. De beide vrienden lieten zich sterk inspireren door de in Spanje wonende zigeuners en hun muziek. Samen ontwikkelden zij in 1922 te Granada een jaarlijks terugkerend flamenco festival en competitie, genaamd “cante jondo”. Deze betrokkenheid had duidelijk zijn weerslag in een aantal van de “Canciones Españolas Antiguas”. Dat Lorca als dichter tevens de oorspronkelijke teksten naar zijn hand zette laat zich raden.

Ook op het programma staan de meer impressionistische liederen van de Spaanse componist Rodrigo. Gedichten van Machado vormen het uitgangspunt voor de liederencyclus “Con Antonio Machado” die inzet met een welhaast sacrale prelude. De ondertoon in het samenspel van zang en piano wordt bepaald door contrasten. Terugkerend thema in deze cyclus is het voortdurende verlangen naar een weerzien met een verloren gegane liefde. Dit in het decor van de berglandschappen van Castillië, een streek in centraal Spanje.

Bij het Latijns- Amerikaanse deel van het programma ligt het accent op Argentijnse componisten. Liederen van Carlos Guastavino en Alberto Ginastera en instrumentaal werk van Astor Piazzolla genieten hier de bijzondere aandacht. Van Caminante werd in Studio Steurbaut te Gent de gelijknamige CD Caminante opgenomen. Zangeres Mirjam Wesselink maakte op vijf Canciones Españolas Antiguas van Lorca bewerkingen die zij samen met violist/altviolist Lander Echebarria en pianiste María Sobrino opnam voor Barav Music.

Naast deze arrangementen werd tevens voor de CD Caminante de liederencyclus “Con Antonio Machado” van Rodrigo opgenomen. Sinds maart 2004 is deze CD te bestellen bij Barav Music en verkrijgbaar in diverse klassieke CD-winkels.

Repertoire voor Sopraan, Viool en Piano

  • “Cinco Canciones Españolas Antiguas” van Federico García Lorca voor zang, viool en piano.
  • De liederencyclus “Con Antonio Machado” van Joaquín Rodrigo voor zang en piano.
  • “Cuatro Madrigales Amatorios” voor zang en piano van Joaquín Rodrigo.
  • “Cinco Canciones Populares Argentinas” voor zang en piano van Alberto Ginastera.
  • “Seis Canciones Populares” voor viool en piano van Manuel De Falla.
  • “Danza Española nº 1” uit “La Vida Breve” van Manuel De Falla voor viool en piano.
  • “Le Grand Tango” van Astor Piazzolla voor viool en piano.