By

Saverio Mercadante (1795- 1870)

Saverio Mercadante (1795- 1870)

Saverio Mercadante

De Italiaanse componist Saverio Mercadante, werd voor 17 september 1795 te Altamura, bij Bari, in Italië als onecht kind geboren en overleed op 75-jarige leeftijd op 17 december 1870 te Napels. Hij was wat men noemt een ‘overgangscomponist’ tussen Donizetti, Rossini en Bellini aan de ene kant en Verdi aan de andere kant. Mercadante wordt beschouwd als een hervormer van de Italiaanse opera. Omdat hij een onecht kind was, werd hij op 13 jarige leeftijd onder een andere naam, geboortedatum en -plaats in Napels ingeschreven als leerling van het San Sebastiano College. Daar schreef hij zijn eerste muziek- en balletstukken en organiseerde vele concerten. Rossini merkte op tegen de toenmalige directeur Nicola Antonio Zingarelli: “Mijn complimenten Maestro, uw jonge student Mercadante begint waar wij ophouden”.
Aangemoedigd door dit compliment stortte Mercadante zich op de opera met welke hij in 1819 met de opera ‘Elisa e Claudio’ in de Scala van Milaan zijn eerste succes oogstte. Van 1827 tot 1831 was hij werkzaam in Madrid, Cádiz en Lissabon en componeerde in die tijd o.a. de werken Adriana in Siria (1828) en Gabriella di Vergy (1828). Na zijn terugkeer in Italië was Donizetti de allesoverheersende componist en voor Mercadante, die inmiddels met zijn opera’s een nieuwe weg was ingeslagen en deze plaveide voor de latere Verdi, was het dan ook zeer welkom dat Rossini hem in 1836 uitnodigde aan de Parijse opera. Beïnvloed door Parijse operacomponisten zoals Meyerbeer componeerde hij in 1837 zijn beste opera ‘Il giuramento’ oftewel ‘De Eed’. Vanaf 1840 tot aan zijn dood fungeerde hij als hoofd van het Conservatorium van Napels.